ACID DYE PRO VLNU A HEDVÁBÍ

ACID DYE jsou vhodné pro barvení na bázi proteinových vláken jako je hedvábí, vlna, kašmír, alpaka, peří, nylon. Výsledky barvení vždy závisí na teplotě, času barvení, množství barviva a množství textilu.

BARVENÍ S ACID DYE V AUTOMATICKÉ PRAČCE

I pro malá množství textilu doporučujeme použít automatickou pračku s plněním shora, neboť zde můžete snadno kontrolovat teplotu a čas, staráte se tedy jen o množství barviva a látky. Nastavte prací program s cyklem teplého praní a studeného máchání. Naplňte pračku...

ACID DYE jsou vhodné pro barvení na bázi proteinových vláken jako je hedvábí, vlna, kašmír, alpaka, peří, nylon. Výsledky barvení vždy závisí na teplotě, času barvení, množství barviva a množství textilu.

BARVENÍ S ACID DYE V AUTOMATICKÉ PRAČCE

I pro malá množství textilu doporučujeme použít automatickou pračku s plněním shora, neboť zde můžete snadno kontrolovat teplotu a čas, staráte se tedy jen o množství barviva a látky. Nastavte prací program s cyklem teplého praní a studeného máchání. Naplňte pračku vodou, namočte textil a zase jej vyndejte. Ve vodě rozmíchejte práškové barvivo dle tabulky. Přidejte 2 dcl octa. Vložte textil a dokončete cyklus praní – lze jej i zopakovat pro dokonalejší obarvení, nevypouštějte však obarvenou vodu. Nakonec spusťte máchání s odstředěním, textil vyndejte a usušte. Po skončení nechte proběhnout jeden cyklus máchání, aby se z pračky dostaly zbytky barev.

BARVENÍ S ACID DYE V HRNCI

Při barvení v hrnci nasypte prášek rovnou do hrnce s dostatečným množstvím vody. Množství barviva by mělo činit 2 – 4 % hmotnosti suchého textilu. Zahřejte na 85–90 ºC.  Přidejte 2 dcl octa na půl kg textilu. Celou dobu vydatně míchejte. Při barvení vlny se vyvarujte prudkého ohřátí či ochlazení. Barvěte minimálně půl hodiny, teplotu stále udržujte na 85-90ºC. Čím bude voda teplejší, tím dosáhnete sytějšího odstínu.

MALBA ŠTETCEM S ACID DYE

Profesionální výtvarníci mohou použít tato barviva v tekuté formě k malbě štětcem. Tyto barvy jsou ještě sytější a intenzivnější než klasické napařovací barvy na hedvábí.

1. Smíchejte barviva Acid Dyes s velmi teplou vodou v poměru 14g barviva na 0,25 l vody.

2. Míchejte, dokud se směs dobře nerozpustí. Některé odstíny jdou hůř rozpustit. Zde vám pomůže lžička alkoholu (nepít, ale přidat do roztoku).

3. Výsledná koncentrace barvy by měla být kolem 4 – 8 %. Začněte zředěním této směsi 15 cl vody a barvu otestujte. Dále můžete přidávat vodu až do dosažení kýženého odstínu.

4. Po namalování je nutno zafixovat barvu napařením. Sytost barev často vynikne až po napaření.

Takto připravené barvy se mohou usadit. Lze je znovu použít po rozmíchání a zahřátí na plotýnce.

Další návody na použití těchto barev (sítotisk, razítkování) najdete na http://www.jacquardproducts.com/products/dyes/aciddye/ (pouze anglicky)

Více informací
ACID DYE PRO VLNU A HEDVÁBÍ

Aktivní filtry